Taky milujete kokos nebo ho naopak nemůžete ani cítit? Já ho zbožňuju! Ale je fakt, že jako malá jsem ho neměla vůbec ráda a cestu jsem si k němu našla až v pozdějším věku. Jeho vůně a chuť je nezaměnitelná, proto se nedá ničím jiným nahradit. A já mám pro vás pár výborných receptů, kde se s kokosem vyřádíte do sytosti.
Tady je pár zajímavostí, které jste možná o kokosu nevěděli.
- Složení kokosové vody se velmi podobá naší krevní plazmě
- Kokosová voda není mléko! To se vyrábí z kokosové dužiny a obsahuje velké množství tuku. Kokosová voda neobsahuje žádný tuk ani cholesterol.
- Průměrný mladý kokos obsahuje 20 % požadované denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, 2 gramy proteinu, 15 gramů cukru a 3 gramy nasyceného tuku. Obsahuje hodně proteinů, kterými se získá svalová vláknina pro posílení mozku.
- Kokosy fungují také jako lék při zažívacích problémech, kolikách a střevních nemocech.
- Dužina z kokosů se využívá na léčení nervových nemocí, při ztrátách paměti, slabosti a při pleťových chorobách a vadách plic.
Víte, že si můžete vyzkoušet i 10 denní kokosovou detoxikační kůru? Pokud se chcete dozvědět více, tady je přímo na ni odkaz: Kokosová detoxikační kůra.
Krémová kokosová smetana
- dužina z 1 mladého kokosu
- 0,6 litru kokosové nebo filtrované vody
- 3 – 6 datlí nebo 2 lžíce medu na oslazení ( může a nemusí být)
Všechny ingredience vložte do mixéru. Rozmixujte a je hotovo!
Thajská polévka
- kokosové mléko ze 3 mladých kokosů
- 20g čerstvého zázvoru
- džus z celého citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 velké datle
- půl lžičky soli
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 a čtvrt lžičky sladkého curry koření
- půl chilli papričky (nebo méně, dle chuti).
Na zdobení : avokádo, rajče a půl okurky, vše nakrájené na kostičky, 5 shiitake žampionů marinovaných v citronové šťávě a sojové omáčce, půl svazku koriandru.
Den předem vložíš do sáčku shiitake žampiony a zakápneš je citronovou šťávou a sojovou omáčkou, necháš odležet v lednici.
Další den rozmixuješ do hladka všechny polévkové ingredience, ochutnáš, případně dochutíš tak, aby byla polévka dostatečně slaná, sladká, pikantní, prostě skvělá, nazdobíš a jste hotový!
Bounty tyčinky
Suroviny na 8 – 10 kusů:
- 1 šálek čerstvého strouhaného kokosu
- 2-3 lžíce agáve nebo jiného sladidla
- 1 šálek kešu – namočené
- 2 lžíce kokosového oleje
- čokoláda
Do mixéru dáme namočené kešu ořechy, agáve, kokosový olej a půlku nastrouhaného kokosu. Vše rozmixujeme na jemnou směs. Pak na potravinové fólii vytvoříme ze směsi dlouhý proužek, zabalíme a dáme do lednice ztuhnout. Až směs ztuhne, nakrájíme ji na proužky a namáčíme v čokoládě. Bounty pokládejte na pečící papír nebo jinou fólii, jinak se vám přilepí. Udržujte v chladu!
Pokud použijete sušený kokos: čerstvý kokos nahraďte vrchovatým šálkem sušeného kokosu a celý šálek přidejte k ingrediencím do mixéru. Pak postupujte dále podle návodu 🙂
Zdroj: rawmania.cz, mladykokos.cz, pinterest
Nejnovější komentáře