Doma mám nádhernou Květinovou kuchařku, která se ideálně hodí na jarní období, kdy si můžete užít čerstvé bylinky a květinky, které si sami vypěstujeme nebo třeba koupíme na trhu. V receptech se objevují rostlinky jako jsou pampelišky nebo kopřivy, různé kvítí, které máme v dosahu, když vyrazíme do přirody.

image image

Protože se mi Květinová kuchařka moc líbí a byla by škoda, kdybych se s Vámi nepodělila o pár receptů, tak jsem se rozhodla vybrat čtyři nenáročné recepty, které by se Vám mohly hodit. Jedná se hlavně o odlehčené pokrmy a drink, protože máme venku konečně teplo!

Pampeliškový sorbet

image

Ingredience: 200 g pampeliškových květů bez zelených lůžek, 1l vody, 50g cukru krupice, 100ml citronové šťávy, 100ml pomerančové šťávy

Postup: Pampelišky sbírejte jen na čistých místech, doma už je oplachovat nebudete. Dobře je zkontrolujte, žluté pampelišky s líbí broukům. Do sorbetu budete potřebovat jen žluté části květů. Je na Vás, zda je oddělíte už na louce, nebo budete květy obírat až doma. Květy vařte přibližně hodinu v litru vody. Nálev i s okvětními plátky nechte stát do druhého dne v chladnu. Pak přeceďte a vymačkejte v žíněném cedníku. Výluh zahřejte a rozpusťte v něm cukr. Potom přidejte citronovou a pomerančovou šťávu. Pokud nemáte zařízení na výrobu zmrzliny, zamrazte dle vlastních možností. Můžete použít tvořítka na ledové kostky. Ty před podáváním rozdrťte tyčovým mixérem.

 

Krémová hrášková polévka

image

Ingredience: 350g zmrazeného hrášku, 1 cibule, 500ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 250ml 12% smetany, 1 polévková lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, špetka soli

Postup: Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a dozlatova osmažte na másle. Propláchněte hrášek a přisypte jej k cibuli. Zalijte vývarem. Uvařte do měkka. Přilijte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem. Osolte a okořeňte podle chuti. Místo petržele podávejte s jemnými dekorativními květy (prvosenka bezlodyžná, bílé lístky kopretin, macešky, měsíček) a s výhonky mladého hrášku. Květy aranžujte do talířů až po nalití polévky, těsně před podáváním, aby zbytečně nevadly.

 

Valašský salát

image

Ingredience: 200g čerstvých listů (pampeliškových a čekankových, případně polníček), 50g uzeného špeku, 50ml 4% vinného octa, 2 stroužky česneku, sůl

Postup: Čerstvé listy pečlivě omyjte, osušte v zeleninové odstředivce nebo v utěrce a natrhejte na kousky o velikosti sousta. Česnek oloupejte a ustřete se solí. Špek nakrájejte na drobné, pokud možno stejně velké kostičky a vhoďte na rozehřátou pánvičku. Pozorujte, jak špek pouští tuk a kostičky se v něm škvaří. Občas zamíchejte, aby byly všechny kostičky křupavé, nikoliv spálené. Odstavte z plotýnky o chvíli dříve, než se Vám bude zdát, že je hotovo. Tuk vydrží vařící ještě nějakou dobu. Ocet vlijte k vyškvařenému špeku a krátce prošlehejte, aby se tuk spojil s tekutinou. Tuto zálivku nalijte na pokrájené pampelišky a energicky promíchejte, aby se všechny listy stačily rovnoměrně obalit, než vyškvařené sádlo ztuhne. Přidejte utřený česnek. Znovu promíchejte a můžete podávat.

 

Meruňkový koláč s levandulí

image

Ingredience:

na těsto – 100g tuku na pečení, 100g cukru, 1 vejce, 300g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 30 cl mléka, 1kg meruněk, 2 polévkové lžíce květů levandule

na drobenku – 70g másla, 100g cukru písek, 100g hrubé mouky

Postup: Mouku a cukr nasypeme do mísy, zamícháme prášek do pečiva. Heru rozpustíme, zchladíme mlékem a vlijeme do mouky. Přidáme vejde a vše dobře promícháme. Není třeba dlouho ani intenzivně šlehat, stačí, aby vznikla homogenní hmota. Těsto rozetřeme do pekáče vyloženého pečícím papírem. Meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a naklademe na těsto. Rovnoměrně posypeme levandulovými květy. Z másla, mouky a cukru vyrobíme drobenku. Nasypeme na koláč a dáme do trouby vyhřáté na 200C. Pečeme 5 minut, pak teplotu stáhneme na 160C a pečeme asi 40 minut, podle velikosti plechu, respektive výšky koláče.

 

Kuchařku zakoupíte v e-shopu nakladatelství SMART PRESS (odkaz: SMART PRESS).