Asi neznám nikoho, kdo by neměl rád lahodný dezert cheesecake. Příprava je jednoduchá, ať už pečená nebo nepečená varianta, jeho chuť je výborná. Dá se připravit v mnoha kombinacích. Jen použít ty správné ingredience. Dnes mám pro vás tip na podzimně laděný cheesecake, kde je použit mák a povidla.
Ingredience (forma 24 cm)
- 250 g světlých máslových sušenek
- 50 g jemně mletých mandlí
- 120 g másla
- 400 g čerstvého smetanového sýra
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 150 g cukru krystal
- 40 g nemletého máku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 150 g švestkových povidel
- 50 g čerstvého smetanového sýra
- 10 g smetany ke šlehání
- 10 g cukru moučka
- loupané mandle
- cereální kuličky v bílé čokoládě
Postup
Dno kulaté otevírací formy vyložte pečícím papírem, boky vymažte máslem. Sušenky rozdrťte najemno a smíchejte s mletými mandlemi a rozpuštěným máslem. Poté je prsty či lžící natlačte do formy tak, aby dno i boky (zhruba 2 – 3 cm vysoko, stačí tenká vrstva) byly rovnoměrně pokryté , a dejte na 10 minut předpéct na 180 C.
V mixéru na nízké otáčky dohladka prošlehejte sýr, tvaroh, zakysanou smetanou, cukr, mák a vanilkový extrakt. Po jednom zašlehejte vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijte na předpečený korpus a uhlaďte stěrkou.
Troubu zeslabte na 150 C. Formu dejte na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam nalijete vroucí vodu. Cheesecake pečte cca 60 – 70 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbete. Poté ho nechte hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec několik hodin vychlaďte v lednici.
Vychlazený cheesecake potřete povidly a podle chuti ozdobte. Já jsem si vyšlehala sýr, smetanu a cukr na pevný krém a na cheesecake nastříkala malé spirálky krému pomocí cukrářského sáčku s řezanou zdobící špičkou.
Zdroj: navidlickublog.com
Nejnovější komentáře