Asi neznám nikoho, kdo by neměl rád lahodný dezert cheesecake. Příprava je jednoduchá, ať už pečená nebo nepečená varianta, jeho chuť je výborná. Dá se připravit v mnoha kombinacích. Jen použít ty správné ingredience. Dnes mám pro vás tip na podzimně laděný cheesecake, kde je použit mák a povidla.

 

Ingredience (forma 24 cm)

  • 250 g světlých máslových sušenek
  • 50 g  jemně mletých mandlí
  • 120 g másla

 

  • 400 g čerstvého smetanového sýra
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g cukru krystal
  • 40 g nemletého máku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky

 

  • 150 g švestkových povidel

 

  • 50 g čerstvého smetanového sýra
  • 10 g smetany ke šlehání
  • 10 g cukru moučka

 

  • loupané mandle
  • cereální kuličky v bílé čokoládě

 

Postup

Dno kulaté otevírací formy vyložte pečícím papírem, boky vymažte máslem. Sušenky rozdrťte najemno a smíchejte s mletými mandlemi a rozpuštěným máslem. Poté je prsty či lžící natlačte do formy tak, aby dno i boky (zhruba 2 – 3 cm vysoko, stačí tenká vrstva) byly rovnoměrně pokryté , a dejte na 10 minut předpéct na 180 C.

V mixéru na nízké otáčky dohladka prošlehejte sýr, tvaroh, zakysanou smetanou, cukr, mák a vanilkový extrakt. Po jednom zašlehejte vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijte na předpečený korpus a uhlaďte stěrkou.

Troubu zeslabte na 150 C. Formu dejte na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam nalijete vroucí vodu. Cheesecake pečte cca 60 – 70 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbete. Poté ho nechte hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec několik hodin vychlaďte v lednici.

Vychlazený cheesecake potřete povidly a podle chuti ozdobte. Já jsem si vyšlehala sýr, smetanu a cukr na pevný krém a na cheesecake nastříkala malé spirálky krému pomocí cukrářského sáčku s řezanou zdobící špičkou.

 

 

Zdroj: navidlickublog.com