Mám pro vás typicky podzimní recept plnej máku. Venku pochmurno, pomalu to bude chtít obalit nervy na předvánoční období! Tak nějak cítím, že do Vánoc to bude opravdu síla, tak si život aspoň oslaďte. Dezertů s mákem zase není tolik a kdo ho má rád, tak si přijde na svoje, kombinace s hruškou ho zjemní. Příště už vám asi nachystám inspiraci na vánoční cukroví.

Suroviny:

těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 130 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 65 g rozpuštěného másla
  • 6 g kypřícího prášku do pečiva
  • 1 větší vejce
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 nastrouhané hrušky

krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání 33%
  • 4 lžíce hruškových povidel (pokud je nemáte, dejte klidně švestkové)
  • 1 lžíce moučkového cukru

 

Postup

Troubu rozpalte na 180°C a formu o průměru 20 cm si vyložte pečícím papírem, včetně boků, aby se Vám potom lépe upečený „korpus“ vyndával ven :).

Ve větší míse si vyšlehejte vejce s cukrem (i tím vanilkovým) do pěny a poté přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.

V menší míse si smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem.

Do vyšlehaného vajíčka s cukrem a máslem přilejte 1/2 mléka a prošlehejte, poté přidejte 1/2 mouky a opět prošlehejte. Takto postupujte i s druhou půlkou mléka a mouky. Nakonec do těsta vmíchejte mletý mák a nastrouhané hrušky.

Těsto přelejte do formy a pečte 30-40 minut (musíte těsto vyzkoušet špejlí, protože každá trouba peče jinak).

Po upečení nechte korpus vychladnout.

Vyšlehejte si krém. Nejprve vyšlehejte šlehačku s cukrem a poté po lžících přidávejte a zašlehávejte na nízké otáčky mascarpone. Nakonec přidejte povidla a prošlehejte.

Nandejte krém na korpus, dozdobte ovocem podle chuti.

Zdroj: mamapecedoma.com