Máte rádi medovník? Pak by vás mohl oslovit tento recept na vánoční Medovníkové kuličky. Cukroví plné medu a namletých oříšků patří k těm nejoblíbenějším hlavně u dětí. Není nijak pracné a ještě ho určitě zvládnete udělat. Mohlo by být vaší letošní novinkou na svátečním stole a možná také cukroví, které už budete chtít dělat každý rok.

 

Suroviny

 

  • 375 g hladké mouky
  • 125 g mletých ořechů (je na Vás, jaké zvolíte, já jsem dala vlašské a lískové)
  • 2 vejce
  • 10 g perníkového koření
  • 10 g jedlé sody
  • 140 g rozpuštěného medu
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 180 g moučkového cukru

 

Na krém

  • 1 celé karamelizované Salko
  • 250 g másla pokojové teploty

 

  • 175 g mletých ořechů (100 g do medovníkové „moučky“ a 75 g na obalování)

 

Postup

Všechny suroviny si vytáhněte alespoň hodinu před pečením ven z lednice.

Troubu rozpalte na 180°C a plech si vyložte pečícím papírem.

Do mísy si dejte mouku, mleté ořechy, vejce, perníkové koření, jedlou sodu, tekutý med, rozpuštěné máslo (musí trošku vychladnout) a moučkový cukr. Vše pomocí K-metly zpracujte asi 2 minuty. Těsto bude lepkavé, ale tak to je správně :).

Takto připravené těsto dejte na připravený plech vyložený pečícím papírem a rozprostřete ho buď rukama nebo pomocí cukrářské špachtle. Nemusí být po celém plechu! Udělejte jen beztvarou větší placku. Pečte 15-17 minut. Po upečení vytáhněte z trouby a nechte zcela vychladnout.

Po vychladnutí si těsto nalámejte na menší kousky a pomocí kuchyňského robota udělejte z těsta drobečky – ideálně „medovníkovou“ moučku. Stranou si dejte 125 g „moučky“ a přimíchejte k ní 75 g mletých ořechů – budete v ní kuličky obalovat.

Do mísy si dejte máslo a pomocí balónové metly šlehejte 10 minut. Poté přidejte karamelové Salko a nechte další 2 minuty šlehat. Ke krému dejte 400 g medovníkové „moučky“ a 100 g mletých ořechů. Vše pořádně vymíchejte, dokud se hmota nespojí – bude hodně lepit a nebude držet tvar, ale nebojte, v lednici zatuhne. Tu dejte na potravinovou fólii, pořádně zabalte a dejte ideálně přes noc těsto odležet.

Druhý den tvarujte z těsta kuličky, které obalujte v drobečcích, které jde si dali stranou.

Uchovávejte v chladu. Kuličky vydrží cca 14 dnů.

 

Zdroj: mamapecedoma.com