Mazanec k Velikonocům prostě patří!

Mám pro vás dnes recept na mini mazance, které si oblíbí i ti nejmenší. Můžete je jarně a velikonočně dozdobit.

Nadýchané, jemné pečivo se rozplývá na jazyku a co si budeme říkat, ty upečené doma, vždy chutnají lip!

Tak pojďte vyzkoušet tyto mini mazance.

  • 110 ml mléka
  • 60 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 10 g droždí
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 žloutek + 1 vejce na potření, prošlehané
  • nastrouhaná kůra z 1/4 citronu
  • 30 g rozinek, propláchnutých
  • rostlinný olej na vytření mísy
  • 30 g mandlových plátků, předem namočených
  • moučkový cukr na poprášení

 

Do rendlíku vlijte mléko a přidejte máslo. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a směs není vlažná (pozor, nesmí být horká).

Do mísy robotu nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte pár minut, dokud se nezačnou objevovat bublinky, které jsou známkou toho, že kvasnice začaly pracovat.

Přisypte oba druhy mouky prosáté přes jemné síto, sůl, žloutek, citronovou kůru a osušené rozinky a pomocí hákového nástavce na nižší obrátky hněťte asi 20 minut, dokud není těsto hladké a nelepivé. Občas stroj zastavte a těsto sundejte z nástavce a odškrábněte od stěn mísy. Poté těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 2 hodiny. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Těsto podle velikosti košíčků rozdělte na 6–10 dílů, z každého vytvarujte kuličku a vložte do košíčku nejhladší stranou vzhůru. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15–30 minut kynout.

 Zatímco mazanečky kynou, rozehřejte troubu na 190°C. Vykynuté mazanečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte slitými a dobře okapanými plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout v plechu. Před podáváním můžete ozdobit mašlí a poprášit moučkovým cukrem.

Zdroj: Apetitonline.cz