Mazanec k Velikonocům prostě patří!
Mám pro vás dnes recept na mini mazance, které si oblíbí i ti nejmenší. Můžete je jarně a velikonočně dozdobit.
Nadýchané, jemné pečivo se rozplývá na jazyku a co si budeme říkat, ty upečené doma, vždy chutnají lip!
Tak pojďte vyzkoušet tyto mini mazance.
- 110 ml mléka
- 60 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 10 g droždí
- 150 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 žloutek + 1 vejce na potření, prošlehané
- nastrouhaná kůra z 1/4 citronu
- 30 g rozinek, propláchnutých
- rostlinný olej na vytření mísy
- 30 g mandlových plátků, předem namočených
- moučkový cukr na poprášení
Do rendlíku vlijte mléko a přidejte máslo. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a směs není vlažná (pozor, nesmí být horká).
Do mísy robotu nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte pár minut, dokud se nezačnou objevovat bublinky, které jsou známkou toho, že kvasnice začaly pracovat.
Přisypte oba druhy mouky prosáté přes jemné síto, sůl, žloutek, citronovou kůru a osušené rozinky a pomocí hákového nástavce na nižší obrátky hněťte asi 20 minut, dokud není těsto hladké a nelepivé. Občas stroj zastavte a těsto sundejte z nástavce a odškrábněte od stěn mísy. Poté těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 2 hodiny. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Těsto podle velikosti košíčků rozdělte na 6–10 dílů, z každého vytvarujte kuličku a vložte do košíčku nejhladší stranou vzhůru. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15–30 minut kynout.
Zatímco mazanečky kynou, rozehřejte troubu na 190°C. Vykynuté mazanečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte slitými a dobře okapanými plátky mandlí. Vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout v plechu. Před podáváním můžete ozdobit mašlí a poprášit moučkovým cukrem.
Zdroj: Apetitonline.cz
Nejnovější komentáře