Mám pro vás recept na ty nejnadýchanější lívance, který jste kdy jedli. Na přípravu lívanců si nechte trošku více času. Aby byly tak jemné a nadýchané jako obláček, je potřeba je smažit pomalu. Odměnou vám budou dokonalý lívanečky, rozplývající se na jazyku a to bez mouky. K nim si můžete připravit rozvaz z jablek a batátů, je to velmi zajímavá kombinace, která má výbornou chuť. Nebo si je můžete dát s čímkoliv, co máte rádi.
Suroviny
- 2 žervé (po 100 g)
- 4 vejce
- 1 jablko i se slupkou (cca 130 g)
- 1 lžička citrónové šťávy
- 2 vrchovaté lžíce mandlové mouky
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- špetka soli
- volitelně skořice
Batátovo-jablečný džem
- 1 batát (140 g)
- 1 jablko, oloupané (140 g)
- 1 lžíce ghí
- špetka soli
- voda na podlití (asi hrnek)
- 1 lžička skořice
- citrónová šťáva podle chuti
- volitelně lžička kvalitní práškové želatiny
Postup
Oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přidejte ostatní mokré suroviny a vykrojené jablko na kousky. Vše dobře rozmixujte, klidně tyčovým mixérem. Vedle smíchejte suché ingredience, přidejte rozmixovanou směs a promíchejte. Nakonec ušlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Lívance smažte na ghí na nižší až střední výkon. Na jeden lívanec dávám 1 až 2 lžíce a těsto trochu roztáhnu do stran. Dělejte je opravdu pozvolna a obracejte tenkou silikonovou obracečkou, až když je spodní strana dozlatova. Nejlépe chutnají s batátovo-jablečným rozvarem, lžičkou zakysané smetany a posypané skořicí. Zdroj: colorsoflowcarb.cz
Nejnovější komentáře