Dnes to bude o hlavně o čokoládě!
Tento dort je totiž plný kvalitní čokošky a chutná božsky. Myslela jsem si, že u nás nebude mít takový úspěch, protože je v něm hodně tmavé čokolády, ale to jsem se mýlila. Do dvou dnů byl pryč a děti chtějí co nejdřív další kousek!
Suroviny
- 180 g jemně nasekané 100% čokolády, například Peruvian Black Chulucanas od Willie’s Cacao
- 250 g másla
- 6 větších vajec
- 50 g tmavého třtinového cukru
- 125 g třtinového cukru
- 100 g mletých mandlí
Na polevu
- 250 ml smetany ke šlehání, alespoň 40%
- 75 g třtinového cukru
- 90 g jemně nasekané 100% čokolády
Postup
Hrnec vody přivedeme do mírného varu. Mísu položíme na hrnec tak, aby se její dno nedotýkalo vody (více ve videu níže). Do mísy vložíme máslo a nasekanou čokoládu. Pomalu mícháme a jakmile se vše rozpustí, odložíme směs bokem.
Společně s vajíčky rozmícháme Muscovado a třtinový cukr, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem. Můžeme si pomoci domácím robotem.
Do směsi s vajíčky zamícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Následně opatrně vsypeme mleté mandle, rovnoměrně vmícháme.
Nyní vše nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a vložíme na 35 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
Jdeme na přípravu polevy. Za stálého míchání přivedeme smetanu a cukr těsně pod bod varu. Odstraníme z vařiče a vmícháme nasekanou čokoládu. Jakmile bude zcela rozpuštěná a rovnoměrně rozmíchaná, odložíme stranou a necháme chladnout.
Po vyjmutí z trouby necháme chladnout na drátěném stojanu.
Dort vychlazený do pokojové teploty servírujeme z plochého talíře. Polevou taktéž pokojové teploty polijeme po všech stranách. Můžeme přidat letní ovoce.
Zdroj: Vychutnávej.cz
Nejnovější komentáře