Venku konečně zima, jak má být, tak si dnes dáme něco pálivého. Bude to výborná polívka Tom Yum. Ta vás v tyto dny nejen zahřeje, ale dokonale vám i vydezinfikuje krk, takže bacily nemají šanci. V tomto období by se tahle polívka měla podávat preventivně každý den. A kde koupíte suroviny? Jezdím pro ně na Olomouckou, seženete tu téměř vše:)
Ingredience:
- 1500 ml vody
- 3 lžíce chilli pasty (nam prik pao)
- 4 stonky citronové trávy
- 1 velká lžíce nahrubo posekaného čerstvého galandalu
- 4 stroužky česneku
- 10 limetkových listů (nebo ideálně kafrových listů)
- 2 thajské papričky (birds eye chilli)
- 300g hlívy ústřičné či menšího žampionu
- 2 rajčata (sladší oválná nebo cherry)
- půlka lilku (nejlépe malého thajského)
- 2 šalotky
- 2 lžíce palmového cukru (více dle chuti)
- rybí omáčka dle chuti (ve vegetariánské verzi omáčku vynechte a použijte sůl)
- šťáva z limetky (dle chuti)
- hrst koriandru (plus na dochucení)
- chilli papričky na dochucení
Postup:
Vodu nalijeme do hrnce. Citronovou trávu naklepeme tupou stranou nože, nakrájíme ji na menší kousky a přidáme do hrnce s vodou společně s galangalem, na kousky natrhanými limetkovými listy (pár jich dáme stranou na ozdobu), rozpůlenými šalotkami a chilli pastou. Přivedeme k varu a zhruba za dvě minuty přidáme rybí omáčku, limetkovou šťávu a postupně lžíci cukru tak, abychom dosáhli vyváženosti jednotlivých chutí (kyselost, sladkost, pálivost, slanost).
Poté přihodíme nakrájená rajčata, houby a lilek a chvíli povaříme. Nakonec přisypeme hrst nasekaného koriandru, zamícháme a sundáme z plotny. Pinzetou nebo hůlkami vyndáme vetší kusy citronové trávy a galangalu.
V hmoždíři rozmělníme thajské papričky a oloupaný česnek na pastu a přidáme do polévky (důležitý krok). Dokončíme zástřikem čerstvé limetky, zbylými nasekanými limetkovými listy, chilli papričkou a čerstvě posekaným koriandrem. Pokud polévku připravujeme s krevetami, masem či seafoodem, jednoduše je povaříme v polévce těsně před dokončením.
Zdroj: Nejbarevnější kuchařka
Nejnovější komentáře