Letos poprvé jsem ochutnala úžasný letní recept pocházející ze Sicílie, Parmigiana di melanzane. Jsou to opečené plátky lilku, které se prokládají různými surovinami, na závěr se posypou parmazánem a můžou se dát zapéct nebo si je můžete dát za studena. Mně osobně chutná víc druhá varianta. Teď v létě je to super tip na lehký a chutný oběd.
V Itálii se tento pokrm připravuje na několik způsobů a já vám dnes napíšu recept na ten sicilský způsob, který jsem ochutnala.
Suroviny
- 2 lilky
- na rajčatovou omáčku: 400 g rajčatové pyré, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1-2 lžíce octa, 1-2 lžíce moučkového cukru, sůl, bazalka
- hrubá sůl
- 200 g parmazán
- 3 vejce
- šunka
- olivový olej
Postup
Nejprve nakrájejte lilek na přibližně centimetrové plátky. Posypte je hrubou solí a nechte je tak půl hodinu odležet – sůl vytáhne z lilku tekutiny, které pak snadno osušíte papírovou utěrkou.
Mezitím uvařte vajíčka natvrdo a připravte si rajčatovou omáčku. Osmahněte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnek, opečte a zalijte rajčatovým sugem. Dochuťte octem a cukrem, pak omáčku osolte. Nakonec přidejte nakrájené lístky čerstvé bazalky.
Opečte plátky lilku na olivovém oleji na nízkou teplotu tak, aby lehce zezlátly. Po opečení je pokládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný olej.
Zapékací misku vymažte trochou rajčatové omáčky, pak položte plátky lilku, lehce polijte rajčatovou šťávou, poté položte plátek nakrájeného vajíčka a na to šunku. Pokládejte takto jednotlivé vrstvy, nakonec bohatě posypte parmazánem.
Pečte na 200°C alespoň 10 minut, aby se vše prohřálo a na povrchu sýr opekl dozlatova.
Parmigiana je skvělá zatepla, ale stejně tak i vychlazená!
Nejnovější komentáře