V Portugalsku se s tímto dezertem setkáte téměř na každém rohu! Dobrota, kde základem je dobré listové těsto, nejlépe domácí, které se plní krémem ze žloutků, nesmí chybět citronová kůra a skořice. Velká laskomina! Abyste ho mohli ochutnat nemusíte jezdit až do Portugalska, ale můžete si ho připravit doma! Tady je na něj recept.
Ingredience
- 500 g listového těsta
- 25 g hladké mouky
- 160 g cukru
- 320 ml plnotučného mléka
- 3 žloutky
- 1 vejce
- kůra z 1/4 citronu (vcelku)
- mletá skořice
Postup
Připravte si listové těsto, které rozválíte do tvaru obdélníku, měl by mít rozměry přibližně 40 x 25 cm. Tloušťka těsta by měla být přibližně 4 mm. Delší stranu obdélníku byste měli mít otočenou směrem k sobě. Stočte těsto do ruličky o délce cca 40 cm. Takto stočené těsto zabalte do fólie a vložte do lednice.
Teď jdeme chystat náplň. Připravte si mísu, do které prosejte mouku a cukr, abyste se vyhnuli vzniku hrudek. V druhé misce prošlehejte žloutky a vejce. Na plotně si připravte hrnec, ve kterém se bude ohřívat mléko a citronová kůra. Mléko by se mělo začít vařit. Poté odstraňte citronovou kůru a polovinu mléka přilijte k mouce s cukrem. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Po rozpuštění cukru přilijte zbytek mléka a zamíchejte. Část této směsi přidejte k vajíčkům a promíchejte. Poté vaječnou směs za stálého míchání přelijte ke směsi mléka, cukru a mouky. Směs řádně promíchejte a nechte vychladnout.
Předehřejte si troubu na 250 stupňů. Vyndejte těsto z lednice. Pokrájejte jej na přibližně 18 podobně velkých částí. Vzniklá kolečka se vkládají do formy na muffiny a roztahujete těsto do tvaru muffinu. Plech vložte do lednice, aby těsto ztuhlo, přibližně na půl hodiny. Poté naplňte těsto žloutkovou náplní. Ne úplně k okraji, ale přibližně půl centimetru pod hranu. Pečte přibližně 10 minut. Poté vyndejte a podávejte posypané skořicí.
Foto: Pinterest
Nejnovější komentáře