Venku nic moc počasí, už je tam podzim se vším všudy, tak je potřeba se začít zahřívat zevnitř. Polívky v létě vynechávám, ale zase v chladnějších dnech si je užívám. Můžu být klidně celý den jen na nich. Ale samozřejmě mě nebaví jíst pořád dokola ty stejný. Proto mám dnes i pro vás tip na polívky, který nepatří mezi ty nejčastěji dělané. Taková polívka má hned několik výhod, vzhledem k tomu, že je to tekutina, tak do sebe dostaneme dost tekutin, které třeba během dne zapomeneme dodat pitím. Je známo, že přes vydatnost a sytost polévek napomáhá jejich konzumace k hubnutí, obsahuje totiž velmi málo kalorií zato hodně vitamínů, vlákniny a minerálů.

 

 

Mrkvová polévka s arašídovým máslem

Ingredience:

500 g mrkve
2-3 brambory
1 středně velká cibule
1 litr zeleninového vývaru
3 stroužky česneku
1-2 lžíce arašídového másla
řepkový olej
kousek čerstvého zázvoru
kari
mleté chilli
sůl
hladkolistá petrželka (na ozdobu)

Postup:

V hrnci rozehřejeme řepkový olej, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, rozetřený česnek a vše necháme chvilku restovat. Mrkev a brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kusy. Mrkev i brambory vsypeme do hrnce, přidáme kari, kousek zázvoru, vše zalijeme vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny. Jakmile je zelenina měkká, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Do ještě teplé polévky vmícháme arašídové máslo a ochutíme ji solí a mletým chilli. Před podáváním polévku ozdobíme nasekanou petrželkou a chlebovými krutony.

 

Polévka z červené řepy s kokosovým mlékem

Ingredience:

1 lžíce ghí (másla)
1 nadrobno nakrájená cibule
2 stroužky česneku
500g červené řepy
lžíce kari
sůl a pepř
½ lžičky drceného kmínu a kurkumy
½ lžičky sušené majoránky
300ml kokosového mléka v plechovce (i více na ozdobu)
500ml zeleninového vývaru (nebo 500ml vody a kostička zeleninového bujonu)

Postup:

V hrnci rozehřejeme Ghí a za občasného míchání restujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme česnek a restujeme zhruba další dvě minuty.
Přidáme kousky nakrájené řepy, chvíli opékáme, následně zalijeme zeleninovým vývarem, kokosovým mlékem a ochutíme kořením.
Polévku přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum a vaříme do změknutí řepy.
Následně polévku rozmixujeme dohladka, podle potřeby naředíme, dochutíme a podáváme.
Ozdobíme trochou kokosového mléka a lístky koriandru nebo bazalky.

Zdroj: fit recepty