Podzimní vůně a chuť povidel má v oblibě mnoho z vás!
Kombinace všech chutí, které máme rádi. Sladký vláčný krém, korpus z odpalovaného těsta a kyselá povidla. To je povidloň! Vyzkoušíte jednou a už jej bude péct pořád.
Suroviny:
- 100 g másla
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 5 ks vajec
na krém
- 3 ks měkkého tvarohu
- 4 x vanilkový cukr
- 600 g smetany na šlehání
- 2 ks ztužovač šlehačky
- 250 g švestkových povidel
- 100 ml rumu
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Nejprve udělejte odpalované těsto. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody, máslo a špetku soli. Pak přimíchejte mouku a energicky míchejte, aby se těsto přestalo přichytávat k hrnci. Nechte vychladnout.
Předehřejte troubu na 180 °C. Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce. Dva plechy důkladně vymažte máslem (když je navíc pokropíte studenou vodou, budou se placky péci ještě lépe, ale těsto půjde hůř roztírat), rozdělte na ně těsto a rovnoměrně ho rozetřete a obrácenou lžící na ploše těsta udělejte vlny.
Vložte do dobře předehřáté trouby a na dno trouby postavte kastrůlek s horkou vodou. Pečte cca 20 minut. Troubu můžete ztlumit, ale v žádném případě ji v průběhu pečení neotvírejte – placky by zbytečně spadly. Upečené pláty nechte zcela vychladnout.
Jeden z plátů nakrájejte na čtverce. Všechen tvaroh našlehejte s vanilkovým cukrem, pak do něj vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku se ztužovačem.
Povidla rozmíchejte s rumem podle potřeby a potřete jimi jeden vychladlý plát, navrch rozetřete tvarohovou směs a navrch poskládejte čtverce z druhého plátu těsta. Díky tomu půjde dezert mnohem lépe krájet. Poprašte moučkovým cukrem.
Zdroj: Apetitonline
Nejnovější komentáře