Nevím, jak vy, ale já teď na podzim pořád něco peču. A abych nepekla jen sladký, tak jsem se pustila do pečení slaných koláčů takzvaných quiche. Doma jsou hodně oblíbené a máte je hotové raz dva. Potřebujete jen vaše oblíbené potraviny.
Základem je korpus z křehkého těsta, stejně dobrá je i jednodušší variace z těsta listového. Náplň tvoří u quiche vejce, sýr a smetana, do které se přidávají další ingredience – šunka, zelenina, uzený losos, zkaramelizovaná cibule… U slaných koláčů nemusí jít vždy o smetanovou náplň, dá se obložit tím, co máte rádi, a jednoduše zapéct.
Na přípravu jsou velmi jednoduché a s jejich náplní si můžete pohrát podle momentální chuti.
Slaný koláč s ricottou, pancettou a paprikou
Papriky omyjte a nakrájejte na drobné kostičky, nezapomeňte odstranit všechna semínka. Restujte v pánvi na extra panenském olivovém oleji při střední teplotě asi 10 minut do křupava. Nechejte vychladnout. Mezitím nakrájejte na kostičky slaninu a osmahněte v pánvi s nepřilnavým povrchem, přidejte k paprikám.
Ve velké míse rozetřete ricottu, sýr grana padano a vejce, vše důkladně promíchejte. Rozbalte křehké těsto, vložte na pečicí papír do kulaté formy, okraje nechte přesahovat.
Naplňte paprikami, pancettou a směsí z ricotty, rovnoměrně rozetřete. Okraje těsta přeložte směrem dovnitř a pečte v troubě při 180 °C po dobu 20 minut. Podávejte teplé se salátem z polníčku.
Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu
těsto:
Nejprve si připravte těsto. Máslo nakrájejte na kostky a dejte do elektrického mixéru. Přidejte mouku a sůl a rozmixujte. Směs na těsto vyklopte na čistou plochu, přidejte vodu a postupně prsty zpracujte na pevné a hladké těsto. Zabalte do potravinové fólie a aspoň na 30 minut dejte do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na tenký plát a vyložte s ním koláčovou formu o průměru cca 30 cm. Dejte na 20 minut do lednice.
Po vytažení z lednice těsto zatižte (např. takovým způsobem, že dáte fazole na pečicí papír, který položíte na těsto) a pečte 15 minut. Poté sundejte zatížení těsta a pečte ještě 10 minut dozlatova.
Náplň si připravte tak, že plátky slaniny opečete na větší pánvi dokřupava a dáte stranou.
V pánvi nechte asi lžíci tuku ze slaniny, přidejte cibule, sůl, pepř a tymián a vařte, dokud cibule nezměkne (cibule nemá zhnědnout). Za občasného míchání to trvá asi 10 minut.
Přidejte víno a vařte na nejvyšší teplotě. Když se sníží objem vína asi na polovinu, přidejte med a nakrájené upečené plátky slaniny.
Vařte tak dlouho, až se víno skoro celé vyvaří. Sundejte z vařiče a nechte vychladnout.
Přidejte vejce a smetanu a promíchejte. Cibulovou směsí naplňte předpečené těsto a při teplotě 175 °C pečte asi 30 minut. Koláč nechte vychladnout, nakrájejte na 8 dílků a podávejte.
Quiche s uzeným lososem a koprem
Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto a vložte ho do dortové formy 23 cm v průměru a 4 cm vysoké s vyndavacím dnem vyložené pečicím papírem. Přikryjte a dejte na 30 minut chladit do ledničky. Troubu předehřejte na 200 °C.
Základnu z těsta propíchejte vidličkou, potom ji přikryjte velkým archem pečicího papíru a naplňte suchými fazolemi. Pečte 10–15 minut, potom opatrně vyndejte fazole a vrchní pečicí papír. Vraťte formu do trouby a pečte dalších asi 5 minut, dokud těsto nebude tuhé na dotek a nezačne být lehce zlatavé. Vyndejte formu z trouby dejte ji stranou, zatímco budete připravovat náplň.
Rozehřejte olej a opékejte cibuli asi 5 minut, dokud nebude měkká. Teplotu v troubě snižte na 170 °C. Vejce vyšlehejte spolu s tvarohem a kozím sýrem do hladké hmoty a potom všlehejte smetanu, kopr a pepř. Na těsto ve formě rozložte kousky lososa a orestovanou cibuli a přelijte vše vaječnou směsí.
Quiche pečte 45–55 minut, dokud náplň nezačne trochu tuhnout. Ozdobte kousky uzeného lososa a snítkami kopru.
Zdroj fotek: Pinterest.com
Nejnovější komentáře