Nevím, jak vy, ale já teď na podzim pořád něco peču. A abych nepekla jen sladký, tak jsem se pustila do pečení slaných koláčů takzvaných quiche.  Doma jsou hodně oblíbené a máte je hotové raz dva. Potřebujete jen vaše oblíbené potraviny.

Základem je korpus z křehkého těsta, stejně dobrá je i jednodušší variace z těsta listového. Náplň tvoří u quiche vejce, sýr a smetana, do které se přidávají další ingredience – šunka, zelenina, uzený losos, zkaramelizovaná cibule… U slaných koláčů nemusí jít vždy o smetanovou náplň, dá se obložit tím, co máte rádi, a jednoduše zapéct.

Na přípravu jsou velmi jednoduché a s jejich náplní si můžete pohrát podle momentální chuti.

 

c007361d8bfbc1cbaa7a04ba3e005bf8

Slaný koláč s ricottou, pancettou a paprikou

křehké těsto 1 balení
červená paprika 2 ks
italská slanina pancetta 80 g
ricotta 250 g
sýr Grana Padano, nastrouhaný 50 g
vejce 2 ks
extra panenský olivový olej
nahrubo namletý černý pepř

 

Papriky omyjte a nakrájejte na drobné kostičky, nezapomeňte odstranit všechna semínka. Restujte v pánvi na extra panenském olivovém oleji při střední teplotě asi 10 minut do křupava. Nechejte vychladnout. Mezitím nakrájejte na kostičky slaninu a osmahněte v pánvi s nepřilnavým povrchem, přidejte k paprikám.

Ve velké míse rozetřete ricottu, sýr grana padano a vejce, vše důkladně promíchejte. Rozbalte křehké těsto, vložte na pečicí papír do kulaté formy, okraje nechte přesahovat.

Naplňte paprikami, pancettou a směsí z ricotty, rovnoměrně rozetřete. Okraje těsta přeložte směrem dovnitř a pečte v troubě při 180 °C po dobu 20 minut. Podávejte teplé se salátem z polníčku.

 

1fb252c72f060fc8d62a6ba752187b03

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu

těsto:

mouka 300 g
sůl 1/2 lžičky
studené máslo 240 g
studená voda 3 lžíce

 

náplň:
slanina 100 g
velké žluté cibule, oloupané a nakrájené na menší kusy 5 ks
sůl
pepř
čerstvě nasekaný tymián 2 lžíce
bílé víno 250 ml
med 3 lžíce
vejce1 ks
zakysaná smetana 2 lžíce

Nejprve si připravte těsto. Máslo nakrájejte na kostky a dejte do elektrického mixéru. Přidejte mouku a sůl a rozmixujte. Směs na těsto vyklopte na čistou plochu, přidejte vodu a postupně prsty zpracujte na pevné a hladké těsto. Zabalte do potravinové fólie a aspoň na 30 minut dejte do lednice.

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na tenký plát a vyložte s ním koláčovou formu o průměru cca 30 cm. Dejte na 20 minut do lednice.

Po vytažení z lednice těsto zatižte (např. takovým způsobem, že dáte fazole na pečicí papír, který položíte na těsto) a pečte 15 minut. Poté sundejte zatížení těsta a pečte ještě 10 minut dozlatova.

Náplň si připravte tak, že plátky slaniny opečete na větší pánvi dokřupava a dáte stranou.

V pánvi nechte asi lžíci tuku ze slaniny, přidejte cibule, sůl, pepř a tymián a vařte, dokud cibule nezměkne (cibule nemá zhnědnout). Za občasného míchání to trvá asi 10 minut.

Přidejte víno a vařte na nejvyšší teplotě. Když se sníží objem vína asi na polovinu, přidejte med a nakrájené upečené plátky slaniny.

Vařte tak dlouho, až se víno skoro celé vyvaří. Sundejte z vařiče a nechte vychladnout.

Přidejte vejce a smetanu a promíchejte. Cibulovou směsí naplňte předpečené těsto a při teplotě 175 °C pečte asi 30 minut. Koláč nechte vychladnout, nakrájejte na 8 dílků a podávejte.

 

571034bc7e41b3d1040325ff8b1b9864

Quiche s uzeným lososem a koprem

křehké těsto 225 g
hladká mouka na pomoučení
olivový olej 1 lžíce
cibule 1 ks
vejce 2 ks
plnotučný měkký tvaroh nebo čerstvý sýr 200 g
měkký čerstvý kozí sýr 25 g
smetana 300 ml
čerstvý kopr 1 lžíce
čerstvě namletý pepř
uzený losos 125 g

Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto a vložte ho do dortové formy 23 cm v průměru a 4 cm vysoké s vyndavacím dnem vyložené pečicím papírem. Přikryjte a dejte na 30 minut chladit do ledničky. Troubu předehřejte na 200 °C.

Základnu z těsta propíchejte vidličkou, potom ji přikryjte velkým archem pečicího papíru a naplňte suchými fazolemi. Pečte 10–15 minut, potom opatrně vyndejte fazole a vrchní pečicí papír. Vraťte formu do trouby a pečte dalších asi 5 minut, dokud těsto nebude tuhé na dotek a nezačne být lehce zlatavé. Vyndejte formu z trouby dejte ji stranou, zatímco budete připravovat náplň.

Rozehřejte olej a opékejte cibuli asi 5 minut, dokud nebude měkká. Teplotu v troubě snižte na 170 °C. Vejce vyšlehejte spolu s tvarohem a kozím sýrem do hladké hmoty a potom všlehejte smetanu, kopr a pepř. Na těsto ve formě rozložte kousky lososa a orestovanou cibuli a přelijte vše vaječnou směsí.

Quiche pečte 45–55 minut, dokud náplň nezačne trochu tuhnout. Ozdobte kousky uzeného lososa a snítkami kopru.

Zdroj fotek: Pinterest.com