Jak jste na tom s jídlem večer? Věnujete mu chvilku na přípravu nebo to spíš odbudete? Pro mě je večeře celkem důležitá, protože mám doma tři hladový chlapy, takže v podstatě se pořád chystá něco na jídlo. No a důležitý je, aby večerní jídlo dostatečně zasytilo, ale zase nebylo těžký. S tímto námětem na rychlý večeře přišla jedna maminka, která už neví, co pořád vymýšlet. Všude je to asi stejný, v každé rodině jsou oblíbená jídla, která se vaří pořád dokola, takže někdy to chce vybočit a zkusit něco novýho.
Rozpečený kozí sýr na rukolovém lůžku s meruňkami
Ingredience:
čerstvá rukola
sušené meruňky
loupané mandle
celozrný toast
přírodní kozí sýr
lesní med
olivový olej
sůl
Omytou a okapanou rukolu promíchejte s kousky nakrájených sušených meruněk a na talíři vytvořte rukolové lůžko.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a následně na něm opražte mandle. Jakmile budou zlatavé, osolte je a poté jimi posypejte rukolové lůžko s meruňkami.
Z olivového oleje a lesního medu si připravte zálivku v poměru 1:1 a lehce jí zakápněte rukolové lůžko.
Mezitím si z celozrného toastu vykrojte kolečko, na které dáte kousky přírodního kozího sýru. Toast zapečte v troubě cca 10min na 250 stupňů.
Jakmile bude sýr zlatavý, opatrně ho vyjměte z trouby a vložte na rukolové lůžko. Rozpečený sýr ještě lehce zakápněte zálivkou z olivového oleje a medu.
Plněné batáty
Ingredience:
1 batát
1/4 červený papriky
10 kostiček fety (asi 30 g)
1 lžíce červených fazolí
1 jarní cibulka
Bazalka a rukola na zdobení
Rozkrojte batát na půl a dejte péct do trouby na půl hodiny asi na 180° než pěkně změkne. Mezitím si nakrájejte papriku na malé kousky, jarní cibulku a fetu. Až je brambora upečená, tak opatrně vykrojte a vydlabejte vnitřek až máte dvě hezký mističky. Na pánvičce smíchejte papriky, cibulku, sýr a fazole až se sýr roztaví a vše se hezky spoji. Směs opatrně lžičkou nandejte do vydlabaných batátů a dejte společně péct na dalších asi 15 minut. Feta je sama o sobě dost slaná, tak není potřeba solit.
Taco Peppers
Ingredience:
800 g mletého hovězího masa
3 střední papriky
3 na kostičky nakrájená rajčata
1 cibule
3 stroužky česneku
1 hrnek strouhaného sýra (eidam, chedar)
1-2 lžičky římského kmínu
koriandr
mleté chilli
himalájská sůl
pepř
ghí
Koriandrová smetana:
190 g zakysané smetany
1/2 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
2 lžíce šťávy z citrónu nebo limety
1 stroužek česneku
himalájská sůl
pepř
Troubu předehřejeme na 180°C.
Na pánvi s rozehřátým ghí zpěníme najemno nakrájenou cibuli, poté zvýšíme teplotu a přidáme mleté maso, které krátce orestujeme a poté podlijeme vodou.
Přidáme nakrájená rajčata, římský pepř, koriandr, chilli, česnek, sůl a pepř a vše necháme 30 – 40 minut společně podusit.
Omyté papriky opatrně rozřízneme na dvě poloviny a očistíme je od semínek.
Dno každé papriky posypeme strouhaným sýrem a až po okraj naplníme hotovou masovou směsí.
Plněné papriky vyskládáme na plech, vložíme do trouby a pečeme 12 – 15 minut.
Mezítím ve středně velké misce smícháme kysanou smetanu společně s čerstvým koriandrem, strouhaným česnekem, šťávou z citrónu, solí a pepřem a hotovou směs dáme vychladit do lednice.
Poté vyndáme papriky z trouby, posypeme je strouhaným sýrem a dáme ještě na 2-3 minuty zapéct.
Hotové papriky ozdobíme koriandrovou smetanou a nakrájeným avokádem.
Dobrou chuť!
Zdroj: Fit recepty.cz
Nejnovější komentáře