Čerstvé saláty, dokonalé osvěžení a dodání energie v teplých dnech. Zelenina v kombinaci s ovocem není vůbec špatný nápad, co se chutí týče. Ovoce totiž dokáže doladit nudný salát k dokonalosti. Dnes to bude recept s jahodami, slaným sýrem fetou a k tomu ještě ořechy. Myslím, že pro hodně z nás ideální letní oběd. Dá se do něj přidat třeba i kuřecí maso, aby salát víc zasytil, to bude spíš asi mužská varianta, ale není potřeba.

Suroviny

  • 80 – 100 g salátu (mix polníček, špenát, rukola)
  • 200 g sladkých jahod
  • 4 okurky nakládačky nebo kousek okurky polní
  • 40 g feta sýru
  • 3 – 4 lžíce pekanových ořechů nebo vlašáků
  • pár listů máty
  • pepř

 

Zálivka

  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžíce soli

 

Postup

  1. Připravíme si zálivku. V malé mističce si smícháme ¼ hrnku olivového oleje, 3 lžíce citrónové šťávy, ½ lžíce dijonské hořčice s ½ lžící javorového sirupu a ¼ lžící soli.
  2. Na pánvi si opražíme rozpůlené pekanové ořechy na olivovém oleji nebo ghí másle. Necháme stranou vystydnout.
  3. Omyjeme si listy polníčku, rukoly a špenátu. Přendáme je do misky. Jahody očistíme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Okurky nakrájíme na kolečka. Jahody i okurky přesuneme k listům do misky.
  4. Přidáme k salátu ořechy a navrch rozdrolíme fetu.
  5. Na závěr přidáme podle chuti zálivku a špetku čerstvě umletého pepře.

 

Zdroj: Pgfoodie.com