Léto si žádá lehká jídla a mezi mé nejoblíbenější patří rozhodně saláty. Už dávno to není jen o šopáku! Mám ráda různé kombinace a ráda zkouším kombinovat ovoce a zeleninu dohromady, chutě jsou pak zajímavější. Třeba takový pomeranč, ten dodá salátu božskou nakyslou příchuť. Důležité je taky ochucení různými druhy olejů, balsamica, koření nebo třeba oříšky.

Tady máte pár tipů na božské saláty!:)

image

Salát s melounem

Ingredience:
• rukola
• 300g vodního melounu
• 200g žlutého melounu
• sýr feta
• mandlové lupínky
Dresing:
• PL medu
• koriandr
• šťáva z 1 pomeranče
• PL olivového oleje
• špetka chilli

Rozmixujte vše na dresing. Do mísy nakrájíte melouny, přidáte rukolu a zamícháte s dresingem. Fetu rozdrobte a posypte salát. Nakonec na pánvi opražíte mandlové lupínky a přidáte do salátu.

 

image

Chřestový salát s jahodami a sýrem

Ingredience:

  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 balení polníčku
  • 250g jahod
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky balsamikové redukce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150g gorgonzoly
  • 1 hrst piniových oříšků

Pokud je zelený chřest čerstvý, nemusíte ho loupat, stačí mu odkrojit asi 2cm konce, které mohou být dřevnaté. Takto připravený chřest vhoďte do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty. Poté chřest vhoďte do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstane krásně zelený a křupavý.

V míse si připravte zálivku – vyšlehejte spolu olivový olej, balsamikovou redukci, citronovou šťávu, sůl a pepř, až se dresink hezky spojí a bude hladký.

Jahody očistěte a nakrájejte na klínky, piniové oříšky si na suché pánvi na mírném ohni opražte dozlatova a dejte stranou.

Do mísy se zálivkou dejte polníček a pečlivě promíchejte. Ochucený salát rozdělte na talíře. Na něj dejte na 5cm kousky nakrájený zchlazený chřest, připravené jahody a navrch natrhejte na kousky sýr. Nakonec vše posypte piniemi a můžete zakápnout pár kapkami olivového oleje a balsamikové redukce.

 

d6086de322f98f66cc694f32ea284557_L

Salát s marinovanými para ořechy

Ingredience:

  • kapusta
  • polníček
  • čínské zelí
  • velká hrst petrželky
  • velká hrst jarní cibulky
  • naklíčená čočka
  • bylinky (já dala bazalku, tymián, rozmarýn, čínskou pažitku)
  • hrst nakládaných para oříšků – na porci zvlášť, recept níže
  • mletá sladká paprika, kurkuma, lahůdkové droždí, sůl pepř, olivový olej

nakládané para ořechy:

  • 3/4 šálku para oříšků
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • kajenský pepř – zlehka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • půl lžičky soli

Na salát vše nakrájíme a promícháme ve velké míse dohromady. Posypeme para ořechy a podáváme:)

Na para ořechy si připravíme uzavíratelnou nádobu (zavařovačka je nejlepší). Přidáme olej a ostatní sypké směsi, zavřeme zavařovačku a promícháme a protřepeme. Směs se bude lepit na strany, je potřeba párkrát sklenici otevřít, lžící sundat směs, vše promíchat, zavřít sklenici a opět protřepávat. Para je nejlepší nechat odležet na pár hodin v lednici nebo přes noc. Vydrží v lednici poměrně dlouho.

Dobrou chuť!

Zdroj: Fit recepty, Rawmania