Dnes to bude o vůni skořice, která nás pomalu naladí na chladnější dny. Když se pustíte do téhle skořicové lahody, tak budete asi pěkně upatlaný od těsta, ale zase o to víc pak bude výsledek stát za to. Je jedno, jak šneky umotáte, vždy to ve finále vypadá dobře! Zřejmě budou totiž hned fuč, tak budete muset motat znovu:)  O tom, že provoníte krásně celej domov ani psát nemusím.

 

Ingredience

Na těsto

  • 240 ml vlažného mléka
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 67 g cukru krupice
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 560 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 4 g skořice

 

Na náplň do šneků

  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 11 g skořice

 

Na polevu

  • 160 g moučkového cukru
  • 8 g másla
  • 30 ml mléka
  • 1 lžička javorového sirupu

 

Postup

  1. Do větší mísy dejte cukr a přidejte vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše promíchejte a vsypte sáček sušeného droždí – jemně promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 20 minut odpočívat.
  2. Poté přidejte 420 g hladké mouky, vejce, sůl, skořici a vypracujte těsto, které Vám bude lepit (pokud máte kuchyňského robota, tak rovnou těsto zadělávejte v míse od robota a použijte hnětací hák).
  3. Přidejte zbytek mouky a těsto zpracovávejte dalších zhruba 5 minut – mělo by se odlepovat od stěn mísy.
  4. Těsto ještě propracujte ručně a dejte do čisté mísy na teplé místo. Nechte kynout dvě hodiny – po hodině těsto propracujte.
  5. Po 2 hodinách si podsypejte vál, těsto na něj vyklopte, pořádně propracujte a vyválejte na zhruba 30×50 cm plát. Potřete ho rozpuštěným máslem, posypte třtinovým cukrem a nakonec skořicí.
  6. Těsto opatrně smotejte do ruličky a krájejte na zhruba 1,5 cm velké kousky. Opatrně je poté přemístěte do připraveného pekáčku, kde je nechte ještě pod utěrkou odpočívat dalších 30 minut.
  7. Mezitím si troubu rozehřejte na 190°C.
  8. Šneky pře pečením můžete potřít vejcem a dejte je do trouby péct na 15-17 minut – prostě dozlatova :).
  9. Po upečení je nechte vychladnout a nakonec si vymíchejte polevu z moučkového cukru, rozpuštěného másla, mléka a lžíce javorového sirupu a šneky polejte. (poleva je ale opravdu moc sladká, takže s ní  radši opatrně).

 

 

Zdroj: mamapecedoma.com