Vánoce se blíží a k nim neodmyslitelně patří i pečení cukroví. Jak jste na tom s pečením cukroví? Pečete si ho sami nebo nemáte čas a raději si ho někde objednáte? Já se snažím každý rok minimálně čtyři druhy cukroví napéct. Miluju ten provoněný dům, když se pečou vanilkový rohlíčky nebo perníčky. Ta vůně je prostě nezaměnitelná.

Vybrala jsem pro Vás pár rychlých receptů na nepečené cukroví, které zvládne každý a hlavně jsou raz dva hotové. Není to takové to klasické cukroví, takže určitě oživí Váš vymazlený talíř plný dobrot. Dejte se do toho!

 

Pralinky s pepřem

image

recept na 50 pralinek:

  • 150g čokolády s vysokým obsahem kakaa (vyberte tu, která je Vám chuťově snesitelná)
  • 2 polívkové lžíce másla
  • 15 ml smetany ke šlehání
  • 2 polívkový lžíce whisky
  • 2 lžičky červeného pepře
  • kakaový prášek na obalování

Ve vodní lázní rozpusťte čokoládu, smetanu a máslo. Ušlehejte dohladka a odstavte z plotny. Přimíchejte whisky a polovinu podrceného pepře. Ještě jednou pořádně prošlehejte metlou a nechte v ledničce ztuhnout do druhého dne. Kakao promíchejte se zbytkem drceného pepře a vysypte na pečící papír. Ze ztuhlé čokolády lžičkou odkrajujte malé kousky a tvarujte z nich kuličky. Všechny pak v připraveném kakau obalte. Uložte do malých krabiček.

Kokosová očka

image

recept na cca 40 kousků

  • 4 uvařené žloutky
  • 240g moučkového cukru
  • 80g strouhaného kokosu + další na obalování
  • 100g změklého másla
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • cca 40 sušených brusinek (nemusí být)

Žloutky propasírujte přes jemné sítko do misky. Přidejte cukr, kokos, máslo a rum a vypracujte hladkou hmotu. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit.

Z připravené kokosové hmoty potom tvořte v dlaních kuličky o průměru asi 3 cm a obalujte je ve strouhaném kokosu. Do každé kuličky vtlačte brusinku, lehce ji tím zploštíte a cukroví tak ozdobíte.

Mátové lanýže

2d5bac1f823bbbb9b9116fd24f9c26e4

Ingredience:
  • hrst Vašich oblíbených sušenek (piškoty nebo vaše oblíbené čokoládové sušenky)
  • zhruba 8 plátků kousků mátové čokolády after eight
  • dvě lžíce smetany nebo 1 lžíce mascarpone
  • čokoládá na rozpuštění a následné obalení lanýžů
  • cukr na posypání
Piškoty nebo čokoládové sušenky rozmixujte spolu s mátovou čokoládou. Přidejte smetanu a promíchejte. Ze směsi uválejte kuličky a dejte je na pečícím papíru do mrazáku asi na půl hodiny. Rozpusťte si čokoládu do které budete kuličky namáčet. Nejlepší je použít vidličku nechat kuličku okapat a teprve až potom ji položit na pečící papír. Nechte ztuhnout při pokojové teplotě.
Kokosové bonbóny v čokoládě
977aa42b6bd16c1dbd265757c82ab77b
Ingredience:
  • 100g kokosu strouhaného (ideálně BIO a kvalitního, je to základní surovina, nešetřete na ní)
  • asi dvě lžíce kokosového oleje (koupíte ve zdravé výživě nebo drogeriích DM)
  • dvě lžíce javorového sirupu
  • kvalitní čokoláda
Kokos, kokosový olej a javorový sirup dejte do vyšší nádoby a rozmixujte. Nemusíte do hladka. Jde spíš o to, aby se suroviny propojily dohromady. Hlavně sirup s olejem.
Rozprostřete hmotu na pečící papír. Měla by být asi 1 cm vysoká. Přikrejte druhým pečícím papírem a dejte do lednice ztuhnout. Ne ale úplně, stačí na zhruba 15 – 20 minut. Jakmile je směs trochu pevnější a neteče vyndejte ji z lednice a vykrajujte malá kolečka. Ty dávejte na prkýnko nebo talíř. Všechny je dejte do mrazáku a pusťte se do rozehřívání čokolády. Když máte připravenou čokoládu vyndejte kolečka a každé postupně namočte do čokolády, nechte okapat a položte na pečící papír. Můžete navrchu posypat kokosem nebo mandlema. Už nedávejte tuhnout do lednice! Pro čokoládu by to byl obrovský šok.
Tyto bonbony vám vydrží dlouho, většina ingrediencí v nich nepodléhá rychlé zkáze. Skladujte je ale v chladu a na stůl přidávejte postupně, aby se vám neroztekla čokoláda.
Užijte si tvoření!:)

Zdroj: Apetit, Láska prochází kuchyní, Kuchařinka.cz

Zdroj fotek: Pinterest.com, Apetit, Láska prochází kuchyní