Přemýšlela jsem, jaký vánoční recept bych Vám dnes mohla napsat a napadl mě můj oblíbený pečený čaj. Naprosto ho zbožňuju a mohla bych ho pít celou zimu. Pokud jste ho ještě nepili, tak si ho určitě někde dějte. Je to čaj plný kousků ovoce, někdy je ovoněný rumem. Klasicky zimní záležitost, ale moc fajnová. Ti z Vás, kdo máte rádi čaje, tak si přijdete na své. No a pokud byste si ho rovnou chtěli udělat doma, tak je tu recept. Když ho dáte do nějaké pěkné skleničky, tak je to i ideální dárek pod stromeček.
Základem pečeného čaje je ovoce, které může být čerstvé i mražené, avšak zhruba jeho polovinu by měly tvořit kyselejší druhy, jako je třeba rybíz. Vybírat i kombinovat druhy ovoce ale můžete dle svých chutí – jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, brusinky, švestky, mandarinky…
Ingredience
- 2 kg ovoce výše jmenovaného i jiného, v libovolné kombinaci
- 1 250 g cukru krystal
- 2 citróny
- koření (hřebíček, skořice, anýz apod.)
- 2 dcl rumu, vodky, griotky (není nutné)
Postup
- Ovoce nejprve důkladně omyjte a poté ho nakrájejte na menší kousky – hrušky ani jablka loupat nemusíte.
- Ve větší míse spolu smíchejte nakrájené ovoce, cukr, citrón oloupaný a nakrájený na kousky, přiměřeně koření a podle chuti i alkohol.
- Poté si předehřejte troubu na zhruba 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy poté přesypte to hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřete.
- Pekáč dejte do trouby a vše za občasného míchání pečte do doby, než ovoce pustí šťávu. To by mělo trvat přibližně 45 minut. Tento čaj je však hodně orientační, proto průběh pečení nezapomeňte často kontrolovat.
- Mezitím si připravte skleničky, do kterých směs budete plnit. Jakmile bude směs upečená, ještě horkou jí začněte plnit do skleniček. Ty po zavíčkování obraťte na pět minut vzhůru nohama.
- Na jednu skleničku pečeného čaje pak vystačí zhruba tři až čtyři polévkové lžíce koncentrátu.
Nejnovější komentáře