Teď, když je venku tak škaredě, tak je ten správný čas si něco dobrého upéct! Tak jdeme na to!

Mám pro Vás osvědčený recept na výborné sušenky. Nejen, že jsou velmi chutné, ale i zdravé!

Super jsou s sebou někam na výlet, nebo když má přijít návštěva a chcete nabídnout něco jiného, než obvykle… Můžete si je upravit podle chuti, co máte rádi. Není na tom nic složitého a příprava je rychlá!

A hlavně, kdyby se vám „rozpadly“, nic si z toho nedělejte a máte domácí musli!

Co budete potřebovat:

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek špaldové mouky

1/2 hrnku třtinového cukru

1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů

130g másla

3 lžíce javorového sirupu nebo medu (kombinuju to)

2 lžíce vody

1 1/2 lžičky jedlé sody

špetka skořice

lžička vanilkové esence  (dávám rozdrcený vanilkový lusk)

volitelné dle chuti: 4 lžíce slunečnicových, lněných (drcených), sezamových, nebo sekaných dýňových semínek, mák, sekané mandle, drcená čokoláda…

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.

2. V malém hrnci rozehřejte máslo spolu se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu a přidejte ji k rozehřátému máslu.

3. Máslovou směs nalijte k suché vločkové směsi a dobře promíchejte.

4. Rozehřejte troubu na 150C.

5. Lžičkou tvarujte malé hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Nechávejte dost místa mezi jednotlivými kousky, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.

6. Pečte 15 – 20 minut do zlatohněda. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte vychladnout na mřížce.

Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Dobrou chuť!