Slovo žemlovka mám zafixováno hlavně ze školní jídelny! Takže pro mě to bylo téměř sprosté slovo a pokrm, který se dal těžko pozřít.:)

Ale tato žemlovka, která je ze zbylých croissantů, boří pohled na žemlovku ze školní jídelny a dostává úplně jiný rozměr! Jemná, nadýchaná, lahodná, prostě obláčková.

 

Ingredience

  • 8 velkých croissantů, nejlépe starších
  • máslo na vymazání formy
  • 4 vejce
  • 1/3 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá
  • 1 a 1/2 hrnku smetany na vaření
  • 1 sklenice džemu z lesního ovoce
  • čerstvé ovoce k podávání
  • moučkový cukr na posypání

 

na tvarohovou náplň

  • 400 g tučného měkkého tvarohu
  • 2–3 lžíce smetany na vaření
  • 2 žloutky nebo 1 lžíce vanilkového pudinku či kukuřičného škrobu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru (nebo dle chuti)
  • 1 lžíce citronové šťávy

 

Croissanty podélně rozkrojte na 3–4 plátky a ty potom narovnejte do řad do zapékací mísy o rozměrech 25 x 35 cm důkladně vymazané máslem.

Vejce prošlehejte s cukrem, vanilkovou dření a smetanou. Šlehejte, dokud se směs dokonale nespojí.

Připravte tvarohovou náplň. Tvaroh prošlehejte se smetanou, žloutky (nebo vanilkovým pudinkem či škrobem), cukrem a citronovou šťávou dohladka.

Pomocí lžíce naneste místy mezi řady croissantových plátků džem. Místa, kde není džem, vyplňte tvarohem (můžete použít lžíci nebo cukrářský sáček s širší kulatou špičkou). Potom všechno rovnoměrně po částech přelijte vaječnou směsí. Vždy počkejte, až se předchozí dávka vstřebá, a pak pokračujte. Zapékací mísu zabalte do potravinářské fólie a uložte na chvilku do lednice, aby se vaječná směs vstřebala do croissantů (takto si žemlovku můžete připravit i večer na ráno k snídani).

Troubu vyhřejte na 180°C. Žemlovku pečte na střední příčce 45 minut, dokud není povrch zlatavý. Podávejte ji nejlépe teplou, s čerstvým ovocem a poprášenou moučkovým cukrem.

 

Zdroj: Apetitonline